Túraútvonalak

Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület

Keress és láss!

Csergezán Pál-kilátó - Telki

Rate this item
(0 votes)
  • Település: Telki
  • GPS: 47.551697, 18.865213

A híres természet- és vadászfestőről, Csergezán Pálról elnevezett Nagy Kopasz hegyi kilátó a Budai hegység Budakeszi, Telki és Nagykovácsi közé eső területén helyezkedik el, távol minden épített dologtól. Maga a kilátó lentről csak alig észrevehető, a fák között megbúvó fa építmény, mely csak a túraútvonalakon közeledve közvetlen közelről tűnik fel a látogatóknak.

A kilátó beton alapon nyugszik, szerkezete a kültéri viszonyoknak leginkább megfelelő vörösfenyőből készült. A tervezők különleges lécborítást alkalmaztak, mely lehetővé teszi a szabad kilátást, ugyanakkor tériszony nélkül lehet feljutni a kilátószintre. A kilátó felső szintje 18 méter magas. A pont 100 lépcsőfokon elérhető magasságból egyedülálló körpanoráma tárul a látogatók szeme elé. Tiszta időben a főváros 100 kilométeres környezetét belátni, a Mátrától a Pilisen és Zsámbéki-medencén át a Velencei-hegységig. Az esztergomi bazilika akár felhős időben is szabad szemmel látható.

Megközelítés:
A Csergezán Pál-kilátó Nagykovácsi vagy a Páty-Telki országút felől a zöld háromszög jelzésen kétórás sétával érhető el. Nagykovácsiba a 63-as kék busszal, a telki úton az Erzsébet-tanyai megállóhoz a Széna-térről induló távolsági busszal lehet eljutni.


Read 796 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.