Természeti kincsek

Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület

Keress és láss!

Nyakas kő - Biatorbágy

Értékelés:
(0 szavazat)
  • Település: Biatorbágy
  • Cím: Szentháromság tér
  • GPS: 47.450694, 18.830261

Geológiai érték kimagasló tájképi értékkel. A kiédesedő Pannon-tenger által formált sziklaalakzatok nemcsak a kistáj, hanem a tágabb régió leglátványosabb természeti szépségei közé tartoznak

Kiemelkedő a kilátás- és szép panoráma nyílik innen a Biai-tóra és Etyek felé. A Nyakas-kő és környéke két élőhely típust foglal magába, amelyek többnyire együtt, egymás mellett fordulnak elő. Ez a kétféle élőhely típus a sziklagyep és a sztyepplejtő. Sárga kövirózsát, borsos- és fehér varjúhájat mi is találhatunk, ha túlmegyünk a Nyakas-kövön. A sziklafal felületén gazdag a zuzmó és moha flóra is. A fák alá menve, a terület eleinte meredeken, majd enyhén lejt. Egész mezőket alkot az ékes vasvirág. A lejtőn mezei iringó vagy más néven ördögszekér, hegyi len, terjőke kígyószisz, fehér mécsvirág, kakukkfű alkot réteket egy-egy kiemelkedő sziklafelszínnel tarkítva. Ahogy a lejtősztyepp talaja mélyül, a növényzet fokozatosan karsztbokor erdőbe megy át. Alantabb sajmeggy, galagonya, szeder és kökény alkot itt-ott áthatolhatatlan bozótot.

A Nyakas-kő megtalálása nem okozhat különösebb gondot ugyanis meglehetősen kilóg az egyébként is sziklás környezetből. Biatorbágy felől gyalog, illetve kocsival a kicsivel délebbre található Sóskúti major után lehet leparkolni. Másik lehetőség: Parkoló Biatorbágy és Sóskút között, a Füzes patak után, ahol az út jobbra kanyarodik. Gyalog a viadukttól indulva a piros jelzésen alig egy kilométer után a piros jel kettéválik, itt a jobb oldalin kell tovább haladni a Szili kápolna mellett. Majd további 3 kilométer után megérkezünk a Nyakas-kőhöz.


Megjelent: 234 alkalommal

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.