Templomok

Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület

Keress és láss!

Barokk Plébániatemplom - Zsámbék

Rate this item
(0 votes)
  • Település: Zsámbék
  • Cím: Magyar u. 13.
  • GPS: 47.548500, 18.719493

A Magyar utca és Petőfi Sándor utca sarkán áll a barokk stílusban épült egytornyos, egyhajós római katolikus templom. A Keresztelő Szent János tiszteletére felszentelt templom alapkövét Padányi Bíró Márton veszprémi püspök tette le 1749-ben. A papi tized, adományok és a kegyúr Zichy Miklós anyagi segítségével 1752-re készült el.

A templom kapuja felett a Zichy és Berényi család kettős címere és a Jó Pásztor szobra látható. Kertjében Gál József zsámbéki plébános alkotása, Nepomuki Szent János szobra fogadja a látogatókat. A templom berendezését és a szószéket a Zichy család szobrásza, Bebó Károly készítette 1754-ben. A templom orgonájáról 1778-ban hallunk először: a mértéktartóan aranyozott és faragott művön a finom rokokó díszítmények között a négy evangélista alakja látható. 1818-ban készült el a főoltár. Az Angyali üdvözlet mellékoltár képét a század második felében cserélték ki Jakobey Károly festett Rózsafüzér című képére. A régi mellékoltárok számát további két darabbal gyarapították.
1958 óta műemlék. Óraszerkezete, harangja, orgonája a wettenbergiek segítségével a közelmúltban került felújításra. A templomban a „Premontrei Esték” keretében nyaranta több alkalommal egyházzenei orgonahangverseny csendül fel.


Read 1299 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.