Múzeumok

Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület

Keress és láss!

Repülés régészeti kiállítás - Zsámbék

Rate this item
(1 Vote)
  • Település: Zsámbék
  • Cím: Őrsi hegy
  • GPS: 47.556415, 18.702447

 

Zsámbékon az egykori légvédelmi rakétabázison a hazánkban első repülés régészeti kiállítás, mely méltó emléket állít a II. Világháborúban harcolt repülőszemélyzeteknek.

A kiállításon a Magyar Roncskutató Egyesület kutatási anyagai kerülnek látványos módon bemutatásra, valamint repülős relikviák a II. VH és azt követő időszakból. A kiállítás bemutatja a hazai repülés régészet eredményeit, mely nem csak a roncsok felkutatásából, feltárásából áll, hanem térképészeti- és levéltári kutatásokat, a feltárások dokumentálását, valamint az eltűnt repülőszemélyzetek azonosítását is jelenti. A kiállítás mindezt a szakemberek és érdeklődő laikusok számára is jól érthetően és izgalmas módon mutatja be. Találkozunk tablókkal, ahol egy-egy hősi halált halt magyar pilóta felkutatásának részletes leírását, az egykor történtek rekonstruálását olvashatjuk el. Korabeli repülőgépek látványos maradványait, kiállított darabjait is megcsodálhatjuk. Sőt, látunk dokumentumfilmet Beiczy József százados földi maradványainak és repülőgépének feltárásáról. A kiállítás környezete is izgalmas, mivel egy hidegháborús műemlékben járunk, egészen pontosan az egykori MN1159 11/3. honi légvédelmi rakétaosztály 1. számú szakaszfedezékében, ahol a bázis fénykorában speciális szállítójárművön a tüzelőállásra kiszállításra előkészített „Volhov” (SZ-75/SA-2) közép hatótávolságú légvédelmi rakétákat tárolták. A földdel fedett vasbeton építményben nyáron igen kellemes hűvösben élvezhetjük a kiállítást. A történelmi kirakós játék többi darabját is megtekinthetik a Rakétabázis 1-es számú szakaszfedezékében. A megnyitó óta, a kiállítás folyamatosan bővül, sorra érkeznek a felajánlások, magángyűjtemények érdekes történettel rendelkező, ritka darabjaival gazdagítva a gyűjteményt.

A kiállítás megtekinthető: áprilistől-októberig minden szombaton 10-18h között, valamint előre egyeztetett időpontokban.

Belépő: 400 Ft (14 év alatt ingyenes)
Szakvezetés: 4000 Ft (csak előre egyeztetés esetén!, a díja csoportlétszámtól független)


 

Read 775 times
More in this category: « Korda filmpark - Etyek

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.