Műemlékek

Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület

Keress és láss!

Török-kút - Zsámbék

Rate this item
(0 votes)
  • Település: Zsámbék
  • Cím: Akadémia utca
  • GPS: 47.548196, 18.717605

Buda eleste után a törökök elfoglalták Zsámbékot és a község bővizű forrására építették az 1500-as évek második felében ezt a csorgóval egybeépített kutat, az akkori vár mellett (a mai Zichy kastély).

1892-ben restauráláson esett át. A nagy méretű medence nyugati szélén látható a kétszintes csorgókút. Jókora kövekből (kváderkövek) épült és évszázadokon át (egészen az 1960-as évekig) szolgált jó ívóvízzel a zsámbékiaknak. A kút forrása táplálja a mellette található Zárdakert kis tavát is. Az 1970-es évektől a kút már csak mint ipari víznyerőhely szolgált.

A szokatlanul nagy, 12,50 x 10,25 méteres, kétszintes, nyitott csorgókút nagyméretű kváderkövekből épült. Kerítőfalai egy méter magasak. Mellvédfalának egyik sarkából ma már hiányzik az a feliratos kő, mely sokáig hirdette építtetőjének nevét és rangját. A nyitott csorgókút alsó szintjén lehetett mosakodni, a víz sárgaréz csapokból folyt. A kútház három oldalán ugyancsak rézcsapokból bőven ömlött a jóízű, friss ivóvíz. Bár nem volt hőforrás, vize még a legkeményebb télen sem fagyott be soha. A község lakói az 1960-as évek közepéig innen hordták házhoz az ivóvizet.

A forrásvíz ma a kút alatt folyik a községi parkba. Ott tavacskát képez, s a települést déli irányba elhagyva a Békás patakba ömlik.


Read 904 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.