Műemlékek

Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület

Keress és láss!

Szent Orban szobor - Etyek

Rate this item
(0 votes)
  • Település: Etyek
  • Cím: Vérti szőlők
  • GPS: 47.446710,18.751179

Szent Orbán pápa szobrát 1816-ban állították a Vérti-szőlőknél. Több ízben restaurálták, jelenlegi műkő talapzatát az 1980-as években végzett restaurálás alkalmával kapta. A 2002-es felújítás előtt a szobornak hiányzott a jobb keze, és a kéz által tartott bot is.

A 2002-es restauráláskor a szobor környezetét is rendezték, fehér zuzalék kővel töltötték fel a környezetét.
Az alkotás Etyeket és a Korda Filmstúdiót elhagyva, a Vérti-szőlőknél, a kanyargós út egyik kanyarulatában, az úttól mintegy 6–7 méterre áll. Nagy mérete ellenére nem könnyű észrevenni, mivel az út melletti növényzet elég sűrű, csak rövid szakaszon lehet belátni a szőlő ültetvényre és magára a szoborra.

Az alkotás bal kezében könyvet tart, jobb kezében pásztorbotot, jobb lába mellett kis boroshordó látható. A szent, püspöki ornátusban áll a talapzaton. A szobor állapota a restaurálásnak köszönhetően szép.

A tábla alatt dús szőlő mintázatú koszorú forma látható. Szent Orbán pápa a szőlő, szőlőművesek, kocsmárosok védőszentje. Európában a középkortól kezdve fohászkodnak a szőlősgazdák a májusi fagyok idején Szent Orbánhoz, hogy járjon közben az időjárást is ügyelő Seregek Uránál: kérjen kedvező időt, hogy ne károsodjanak a virágba boruló új hajtások, a szorgalmas munka őszre gazdag szüretet hozhasson. Ünnepét május 25-én tartják. I. Orbán pápa 222-ben lett a katolikus egyház feje és 230-ban szenvedett vértanú halált. Szent Orbán pápa Szent Péter apostolnak a 17. utóda volt a római püspöki székben.


Read 572 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.