Műemlékek

Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület

Keress és láss!

Immaculata szobor - Zsámbék

Rate this item
(0 votes)
  • Település: Zsámbék
  • Cím: Zichy tér
  • GPS: 47.546812, 18.717200

A kastéllyal szemben áll az 1739-ben, Zichy Miklós által emeltetett emlékmű. Az 1739-es nagy pestis járvány idején emelt és gazdagon díszített barokk emlékmű a járvány 828 zsámbéki áldozatának állít emléket.

Az emlékmű mai formájában nem teljes. Az oszlopfejről hiányzik az Immaculata (Szűz Máriát ábrázoló) szobor. Az oszlop közepén a Zichy család címerét, mellette Szent Vendel szobrát láthatjuk.

Egykor a szobor a kastély előtti nagy beépítetlen tér közepén állt, mostanra a beépítések miatt három oldalról körül van építve. Megközelíteni a kastély felől lehet. Két szintes tégla alaprajzú talapzatról indul a díszes pillér, melyen egykor az Immaculata szobor állt. A talapzat körbefutó lábazatból indul. Alsó szintjének négy sarkára átlósan állított pillérek támasztják alá a szintet lezáró profilozott párkányt. A pillérek fejezetét volutás konzolok helyettesítik, a pillérek tükör mezőiben füzérdísz. A talapzat homloksíkjához oltármenza csatlakozik, melynek 2 tartó oszlopa (a topográfia szerint csigás kő lábak) már hiányzik, csak a csapolások vannak meg. A menza alatt a dombormű a poklot ábrázolja. Az első szint két oldalsó és hátsó oldalán hasonló a díszítés: a négyszögű, ívesen lesarkított mezőben átlós irányba futó szalag motívum, a mező közepén rozetta. A talapzat 2. szintje az első szint síkjaitól beljebb ugratva lábazatból induló tégla alaprajzú építmény, melynek lemetszett sarkaihoz csigákban végződő voluták támaszkodnak. A voluták síkját akantusz levél és füzér motívum díszíti. A talapzati rész főhomlokzatának mezőjében, a barlangjában fekvő Szent Rozália domborműve látható. A többi 3 oldal mezője üres. A 2. szintet lezáró zárópárkány fölött középen indul a szögletes baluszter idomú pillér, melynek éleit levél ornamentika díszíti csigás végződéssel. A pillér homlok oldalán a Zichy család címere látható. A fejezet felett az Immaculata szobor már hiányzik, csak a Szűz Mária lába alatt elterülő felhőkoszorú töredéke van meg. Az emléken egykor található szobrokból már csak Szent Rókus szobra van meg. A közelében heverő kőtömb is minden bizonnyal egy leesett szobor töredéke.


 

Read 727 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.