Műemlékek

Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület

Keress és láss!

Zichy kastély - Zsámbék

Rate this item
(0 votes)
  • Település: Zsámbék
  • Cím: 2072 Zichy tér 3. 1.
  • GPS: 47.547071, 18.715398

A várat az 1100-as évek végén kezdték építeni, a XIV-XV. században lett végvár. A ma látható barokk kastély a XVIII. században épült. 1902-ben átalakították. Eredetileg egyemeletes volt, saroktornyokkal, a XIX. század végén egészült ki újabb emelettel. Egykori kápolnája méretei miatt is ritkaságnak számít.

A Zichy kastély helyén a XII. században Aynard lovag földvára állt, majd az 1200-as évek elejére kiépült a kővár, ahol az évszázadok során királyok, hadvezérek, országnagyok fordultak meg vadászni, tanácskozni az ország sorsáról. 1541-ben Buda várának megszállásával egy időben Zsámbékot is elfoglalta a török. A harcok során a vár is és a templom is erősen megrongálódott. A középkori vár maradványain a Zichy család építetett eredetileg egyemeletes kastélyt és telepítette újra Zsámbékot elsősorban sváb és frank telepesekkel.

A zsámbéki kastély és uradalom 1766-ban a Királyi Kamara tulajdona lett. Ezt követően az épületegyüttes száz évig lakatlanul omladozott, már a lebontásának a gondolata is felmerült. A XVIII. század elején letelepedett svábok és frankok a települést ekkorra már igazi otthonuknak tekintették, ezért a helyi iparosok és parasztok elöljárósága úgy döntött, hogy megvásárolják a kastélyt és megmentik a bontástól. A felújításra nem maradt pénzük, ezért 1904-ben a svájci Szent Keresztről nevezett Irgalmas Nővérek rendjének adták át az egyemeletes épületet, akik cserébe vállalták a helyreállítást. Rendjük tartományi házává alakították át a kastélyt, melyet négyzetes épülettömbbé bővítettek. Az udvar északi oldalán álló középkori épületcsoport ennek az építkezésnek esett áldozatul. A Nővérek 1905-ben a felújított kastélyban kezdték meg a zsámbéki gyerekek elemi és polgári iskolai oktatását. 1924-re az épület kicsinek bizonyult, ezért a kastélyt kétemeletes épületté bővítették.

A várkastély a XX. század elejétől kezdve a mai napig oktatási célokra szolgál. Jelenleg a Premontrei rend 12 évfolyamos gimnáziumot működtet az épületben.

Nyitva tartás: kívülről egész évben megtekinthető


Read 1222 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.